Bertie's Mood

Always Critical and Never Superficial

De Week van Bert: ancien régime hosties

Het leek er even op dat de vakantie nooit zou beginnen. Op het werk gaf de ene vergadering na de andere de indruk dat de zomer enkel nog garant staat voor een stijging in het gemiddelde maandelijkse temperatuur en het ongemak van de zomerse onweersbui. Dat in Spanje de hotelprijzen en vakanties weer op pre-crisis niveau kwamen, was in België veel minder nieuws . Zo stegen in Madrid de hotelprijzen maar liefst 32% ten opzichte van vorig jaar. Zou de World Pride daar iets mee te maken hebben? Meer dan 2,5 miljoen namen deel aan optochten en activiteiten in en rond de hoofdstad. De Spaanse economie mag dan wel het niveau van 2007 evenaren, het gemiddeld inkomen van de Spanjaard is niet of nauwelijks gestegen, integendeel. Voor een groot deel van de bevolking is vakantie nemen na de crisis nog duurder geworden.

Diegene die dan toch wat ontspanning en vertier zochten, konden zonder veel moeite terecht in Hamburg om Mutti Merkel te helpen met wat geforceerde stadsvernieuwing. Dat Extreem Linkse en Anarchistische bewegingen hierbij de SPD in een slecht daglicht stelden was leuk meegenomen. Een koekje van eigen deeg voor een stad dat een bastion is van Duits Links, zo moet Mutti gedacht hebben. En dat is ook goed nieuws voor de G-20, want de werkelijke problemen, aangeraakt door een rapport van de Bank of International Settlements, werden nauwelijks of niet besproken in de pers. De hoge schuldenberg, voornamelijk van China, en de hiermee gaande beperkte economische beslissingsmarge, waren aanleiding om te waarschuwen voor een nieuwe financiële crisis.

Het gevoel dat de tijden veranderen en vooral dat er geen zekerheden meer zijn, hebben we mede te danken aan de gebroeders Koch. Het boek Dark Money is een aanrader en vertelt als een thriller hoe deze heren een ancien régime beleid wisten in te voeren tegen de wil van de Amerikanen in. Onder het mantra van Libertarisme groepeerden ze zowel “oud geld” als “nieuw geld” in communistische cel-structuren om zo zowel academia als politieke grass roots mee te beïnvloeden. Geen sociale zekerheid, geen arbeidswetgeving, geen natuurbescherming en zeker geen belastingen.

Als het regent in de States, druppelt het in Europa. Wat dan als het óók regent in Parijs? Macron heeft Donald Trump uitgenodigd om de Franse Nationale Feestdag mee te vieren. En dat is ook logisch. De Verenigde Staten heeft een groot deel van zijn onafhankelijkheid te danken aan Frankrijk en de Franse Gilbert du Motier, Marquis de Lafayette. Helaas, aan het officiële portret van de nieuwe Franse president te zien, denk ik niet dat dit bovenaan de stapel met goede redenen lag.

De week eindigt met de indirecte excommunicatie van alle glutenintolerante en coeliakie gelovigen uit de Katholieke geloofsgemeenschap. De hostie, symbool voor het laatste avondmaal, kan wel genetisch gemanipuleerd tarwe bevatten, maar is in de regel niet glutenvrij. Dat de hostie dan een heuse verandering ondergaat door middel van transsubstantiatie, ofwel de “ verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus, die volgens de katholieke leer tijdens de eucharistieviering of Mis plaatsvindt”, wordt vandaag door velen als louter symbolische gebeurtenis aanzien. Al zorgt de nieuwe regel er nu voor dat menig gelovige de smaak en kracht van het Lichaam van Jezus wordt ontzegd.

Natuurlijk kan het ook dat de hosties tot voor de rondzendbrief niet van de juiste kwaliteit waren, waardoor ik nog nooit transsubstantiatie kon waarnemen. De symboliek van de mededeling dat genetisch gemanipuleerde tarwe wel kan, terwijl Paus Franciscus waarschuwt voor gevaarlijke allianties tijdens de G-20 top ten nadelen van de armen, toont de dubbele moraal van de katholieke kerk opnieuw aan.

Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.