Bertie's Mood

Always Critical and Never Superficial

De week van Bert: de wereld is een schouwtoneel

Het is druk op de snelweg. Het is druk in de stad. Het is druk op de vele terrassen die de voetpaden overschaduwen. Overal lopen mensen op me in. Niemand neemt afstand en nog minder wordt hoffelijk geflaneerd. Terug de baan op. Het is elf uur ‘s avonds en de snelweg richting Brussel is even druk als tijdens de spits. Drukker zelfs. Je probeert afstand te nemen van het alles, maar het lukt nauwelijks. Bestuurders remmen zonder reden, wisselen haastig van rijvak alsof hun leven er van af hangt. Als opgejaagd wild rijden we terug het binnenland in, waar een nieuwe week afstandswerk op ons wacht.

Het radionieuws. Nieuwe versoepelingen, lang leve de vrijheid. Tussen de opgang van de taliban en festivals met meer dan 75.000 bezoekers is er kort aandacht voor de Corona cijfers. De cijfers worden vrolijk voorgelezen, alsof het de winnende lotto nummers betreft. De opgewekte toon waarmee ook de hospitalisaties worden aangekondigd is de aanzet voor een lichte paniek. Ben ik nu de enige die de ernst ziet? Ben ik nu de enige die dit goedkope schouwspel doorziet?

Drama

Helaas, het schouwspel is niet nieuw. Het herhaalt zich nu voor de vierde keer. Het schouwspel is zo voorspelbaar dat menig interview met virologen gewoonweg pijnlijk is geworden. Zo zei Steven Van Gucht in juni 2021, viroloog voor Sciensano, dat het “onwaarschijnlijk is dat de Delta-variant hard zal gaan in ons land”. Terwijl in Brussel de vaccinatiegraad dramatisch is, stelt Marc Van Ranst enkele dagen geleden dat “met onze vaccinatiegraad het onmogelijk is dat onze ziekenhuis opnieuw verzadigd zullen geraken”. En dat terwijl het aantal hospitalisaties opnieuw aan het stijgen is en volgens Inge Nevens één op drie van de vakantiegangers (uit de rode zone) positief terug het land binnenkomt.

Wat “onze vaccinatiegraad” dan ook weer voor de viroloog dan wel betekent is niet zo duidelijk. Gaat het over Vlaanderen (omstreeks 77 tot 80%), dan zitten we goed. Heeft ie het over Brussel (50 tot 60%) of Wallonië (60%), toch wel het doelpubliek van het Franstalige nieuwsblad La Dernière Heure, dan gaat de viroloog uit de bocht en frontaal in tegen het advies en de doelstellingen voorgesteld door vaccinologen Corinne Vandermeulen en Pierre Van Damme. Zij stellen het duidelijk: de doelstelling van 70% is met de Britse en Delta variant gewoonweg achterhaald. 90% is het nieuwe doel. Geen reden voor paniek bij lands opgevoerde viroloog bij uitstek, en toch…

Wanneer een Colombiaanse variant zorgt voor zeven overlijdens in een Vlaams rusthuis (Nossegem), waar nota bene iedereen reeds volledig gevaccineerd was, ziet niemand een reden voor bijkomende maatregelen. Er is wel “speciale interesse” bij Marc Van Ranst. Niet zoveel meer. De variant zou niet meer ziekteverwekkend zijn dan de andere varianten. Wat dat dan exact wil zeggen, is voor tv-kijkend Vlaanderen niet zo direct duidelijk.

Dit schouwtoneel heeft inmiddels al veel weg van een middeleeuws steekspel, waar de hoofdrolspelers graag en zonder schroom uw gezondheid inzetten op het schaakbord van het leven.

En toch, terwijl de zon zachtjes het toneel volledig verlaat, maakt mijn frustratie plaats voor verwondering. Wat een schouwspel. De ene speler na de andere loop het toneel op. De ene is al beter dan de andere. De ene al opvallender dan de andere. De ene volgt een script, de andere improviseert. Neem de popcorn er even bij.

Lieven Annemans

Herinner u Lieven Annemans. Professor Annemans. De man die voor elk wetenschappelijk argument wel een kostplaatje had klaarstaan en ook uw gezondheid werd weggecijferd. Zo kwam en ging Lieven Annemans, lieveling van OpenVLD, in de zomer van 2020. Nu deelt de gezondheidseconoom en Professor (gewoon hoogleraar) aan de uGent anti-vaxx filmpjes online.

Maggie De Block

Zo zat en vertrok Maggie De Block, dé minister van Volksgezondheid. Arts en minister. Op 1 april 2020 gaat Maggie het gesprek aan op de VRT en herhaalt nogmaals dat “mondmaskers weinig zin hebben om ze te dragen”, thuis of op straat, en dat het zelfs een vals gevoel van veiligheid geeft. Toen was reeds algemeen geweten was dat Covid zich makkelijke via de lucht kan verspreiden, zeker in gesloten ruimtes. “Never let a good crisis go to waste” moet Maggie gedacht hebben. Tussen de verbrandde strategische reserves, gaat de minister over tot actie.

Op het kabinet De Block bestelt men in Maart 2020 miljoenen mondmaskers bij de firma Mossa VOF, alias Mahmut Öz, lid van OpenVLD. Specialist in medisch materiaal, maar ook in computerconsultancy, audit, beveiliging, toezicht op bouwwerkzaamheden, arbeidsbemiddeling en public relations. Kortom, specialist in alles, behalve in het leveren van mondmaskers. De bestelling faalt, om daarna in de grote pot soep met blunders te verdwijnen.

Philippe Goffin

Het doel heiligt de middelen binnen Defensie. Herinner u de aankoop van mondmasker in April 2020 bij de Luxemburgse postbusvennootschap Avrox, waarbij de vennootschap, gelinkt aan een Jordaanse miljonair, voor 15 miljoen mondmaskers aan 2,50 EUR per stuk mag leveren aan Defensie. De zaak stinkt langs alle kanten, protest komt er van meerdere sectorverenigingen, maar de Franstalige liberaal en minister Philippe Goffin vindt dit best goed en ziet ook hier een opportuniteit. Nu afgeraden wegens toxisch, dreigt ook dit te verdrinken in de troebele soep van het Brusselse parket.

Sophie Wilmès

Eerste minister Wilmès neemt het roer over en maakt de soep nog wat dikker. In Augustus 2020, te midden stijgende cijfers, gaan de versoepelingen verder. Jawel, op reis gaan in de zomer moet kunnen, ook al is het gevolg dat de zorgsector in september en oktober 2020 kraakt onder de Covid gevallen. Uw gezondheid is ondergeschikt aan het economisch belang, laat dat duidelijk zijn.

Alexander De Croo

Ondertussen is Philippe Goffin teruggekeerd naar het Federale Parlement en is de regering De Croo op het toneel verschenen. Andere regering, zelfde dynamiek. De regering die alle moeite heeft om samen in teamverband te werken, laat staan om consistente en kordate beslissingen te nemen, wil dat we allemaal als Belgen één team vormen. Wat nog nooit gelukt is sinds 1830, moet dan nu maar snel even.

Covid is goed voor alles, en zeker goed om een overheidstekort van 120% van het BBP uit te leggen. Een voormalig BCG consultant zou beter moeten weten, of net niet? Maar Alexander kan gerust slapen, hij kan nu pochen dat hij Eerste Minister van een Failed State is, zoals The Economist nuchter en onderbouwd het België van de 21ste eeuw omschrijft. Wie aanstoot neemt aan dit artikel heeft de afgelopen 20 jaar in een coma doorgebracht, heeft bijzonder weinig zin voor realiteit of toont nog minder respect voor de inwoners van dit land, die al jaren vragen om correct vertegenwoordigd te worden in het parlement alsook nationale en internationale fora (ongeacht politieke voorkeur).

Marc Van Ranst

Steracteur is natuurlijk Marc Van Ranst. Deze viroloog is uitgesproken en heeft een mening. Dat hij vooral tegen de N-VA en Vlaams Belang inzet, is niet nieuw. Redactie24 vindt ie niks, ook doorbraak is een baggerkanaal. Je zou je hier aan kunnen storen, maar dat doe ik helemaal niet. Ik geef Rik Cauwelaert gelijk, iedereen -en dus ook Marc Van Ranst- heeft recht op een mening. Jawel, het is de regering en dus de politiek die de virologen als woordvoerders naar voren hebben gestuurd.

Het moet niet makkelijk zijn; in het oog van de storm, bedreigingen alom. Interviews geven vanuit een Safehouse. Druk vanuit de politiek. Je subtiel opstellen als het moet, de zwalkende politici via een interview onder druk zetten als het kan. Eindeloze discussies op twitter, actief de aanhangers van Jürgen Conings opzoeken en bejegenen via Telegram (mei 2021) en ruzie maken als een puber met Vlaams Belang politici. Kortom, op café met Marc. Eerst wat sjoelbakken,een pintje pakken en dan de avond met vuurwerk ingaan.

De viroloog zag de nood niet om zijn communicatie te wijzigen. Ik zie het anders wel. Deze gewoon hoogleraar zou beter moeten weten. De KU Leuven zou beter moeten weten. Ook al is het water woelig, communicatie en stijl gaan samen en varen in dezelfde boot als de boodschap die je brengt.

Jawel, in dit verhaal gaat het over consistentie. Over transparant en eerlijk communiceren. Over beslissingen nemen die moeilijk zijn. De Eerste Minister zal het niet graag horen, want hij hoopt op een nieuwe start, waar alles kan en goed nieuws legio is. Maar Covid is een virus en een virus heeft een harde, bijna mathematische, realiteit. Je kan het wel wegpraten, wegdenken en negeren, maar het haalt je steeds in.

Erika Vlieghe

Consistentie vinden we wel bij Erika Vlieghe. Zo stelde ze twee weken geleden nog at de pandemie niet voorbij is. Ik heb bewondering voor de dame. Rustig en to the point. Zelfs in het heetst van de strijd. Zelfs als de politiek haar het zwijgen oplegt. A fact is a fact. In het najaar komt een vierde golf.

As You Like It

Shakespeare kon het niet beter zeggen: all the world’s a stage. Dit schouwtoneel heeft inmiddels al veel weg van een middeleeuws steekspel, waar de hoofdrolspelers graag en zonder schroom uw gezondheid inzetten op het schaakbord van het leven. Ik hoop dat we in maart volgend jaar, na de volgende Delta golf, gezond en wel 2 jaar Covid te kunnen vieren. Vieren we dan -op de koop toe- een overwinning op de zwalmende politiek en het falende staatsbestel, of enkel op het Covid virus en zijn varianten? In de woorden van Emiel Goelen, U kijkt toch ook?


Comments

2 responses to “De week van Bert: de wereld is een schouwtoneel”

 1. Tja Bert, je mag niet vergeten dat zelfs slechte reclame wel reclame is (als ik maar op tv kom, want als het op tv komt, is het waar) maar ook dat media nood hebben aan een auditorium want veel kijkers/lezers/luisteraars betekent veel inkomsten. Dus alle zeilen bijzetten om controversiële meningen life in de studio te krijgen. Gevolg : het publiek wordt van de ene hoek van de boksring naar de andere geknokt en weet van geen hout pijlen meer te maken. Hoe kan je immers op basis van het lezen van suske en wiske, gevolgd door playboy, een gefundeerde, wetenschappelijk ondersteunde mening vormen ? Dus stormt iedereen in een andere richting uiteen en de positieve gevolgen van de ene stroming wordt tenietgedaan door de akties van een andere goeroe.
  Fundamenteel hierbij is dat je de positie van een wetenschappelijk expert (lees : nerd) niet mag leggen naast die van een maatschappelijk verantwoordelijk persoon (of instantie) : een Marc v ranst is een labo-man die virussen met de voornaam aanspreekt en perfect kan uitleggen wat er in een petrischaal gebeurt en wat het effect van een mondmasker hierop is voor de gezondheid van de gemiddelde Belg. De politicus moet dit gegeven echter toetsen aan heel wat andere factoren zoals de haalbaarheid om dit uit te leggen aan een bevolking waarvan sommigen zelfs niet één van de 3 landstalen spreekt. Maar ook de tijdsspanne waarin een dergelijke maatregel door de gemiddelde bevolking zal nagevolgd worden, is beperkt : men wordt het moe, het kribbelt, de buurvrouw draagt het ook niet, … . ALS met die maatregel uitvaardigt, moet men goed inschatten wanneer men er mee start om maximaal effect te bekomen voordat de bevolking er de brui aan geeft.
  (nb : en puur persoonlijk; ik geef Maggy gelijk wat de mondmaskers betreft op het moment dat ze dat voorstelde. We zaten toen immers in de eerste lock-down waardoor er zeer weinig volk op straat was. )
  nb2 : de grootste mislukking in dit drama vind ik persoonlijk de communicatie naar de bevolking (discipline 5 in vakjargon) : in plaats van politici dingen te laten uitleggen die ze zelf niet helemaal begrepen en daarna te laten tegenspreken door mensen die de zaak bekeken uit laboratoriumperspectief, had men dit door communicatiedeskundigen moeten laten doen die daarvoor al decennia betaald worden in het crisiscentrum v d regering. Op een menselijke manier uitleggen wat men aan de bevolking vraagt, met het waarom er bij, evenals de nadelen of de onaangename gevolgen.
  soit. dit is belgenland, maar de anderen deden het niet beter. Magere troost, maar op een zekere ouderdom is elke troost welkom.

  1. 👌🏻

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.